Search through the Arch-I-nfo database:

Architecturale Wereldwonderen gebouwd door de mens

De mensheid heeft vanaf zijn bestaan al grootse gebouwen gemaakt in de vorm van tempels, piramides en zelfs volledige steden. Ze werden gemaakt ter nagedachtenis van overleden leiders of om hun Goden te eren. De wereldwonderen staan verspreid over de hele wereld waar de mensheid ooit heeft bestaan.

Piramides, Egypte (ca. 4500 voor Christus)
Ongeveer 4500 jaren geleden werden de eerste piramides gebouwd voor de Oud-Egyptische farao’s. Ze dienden als graftombes waarin de gemummificeerde Farao’s werden begraven. Dit samen met al hun rijkdom en hun persoonlijke slaven. Dit alles diende om ze dachten dat ze al deze dingen nodig hadden in hun volgend leven, (reïncarnatie).

Sfinx van Gizeh, Egypte (ca. 2500 voor Christus)
Dit beeldhouwwerk uit de Egyptische oudheid moest de gemummificeerde Farao Chefren en de piramides van Gizeh beschermen. Dit beeld stelt een leeuw of een kat met een Egyptisch versierd mensenhoofd voor.

Parthenom, Athene (Griekenland) (ca. 570 voor Christus)
Is een Griekse tempel opgericht om de godin Athene (de bescherm-God van de stad) te eren. Er staat een groot standbeeld van deze godin in de tempel. Deze tempel staat op de Acropolis berg en ligt vlak naast de stad Athene. Deze tempel stond, na de verliezen tijdens de Perzische oorlogen, symbool voor de samenhang tussen politiek, handel, cultuur en de ideologie die er toen heerste binnen het Griekse rijk.

Rome
Colosseum, Rome (Italië) (ca. 80 na Christus)
Deze amusements-arena komt uit de Romeinse oudheid en is de grootste arena ooit gebouwd. Het bood plaats voor 50 000 bezoekers. Op deze plaats vonden de grootste gladiatoren-gevechten. Het Colosseum heeft de tand des tijds maar half overleefd maar staat nu in de stellingen en wordt gerestaureerd .

De hangende tuinen van Babylon (606 voor Christus)
Dit wonder bevindt zich nu in Bagdad (Irak). Deze bestond vooral uit terrassen en tempels. Dit wonder bevatte vele planten die zelfs over de tempels en terrassen heen hangen. Dit kon door de aanvoer van stromend water in kanalen die speciaal zijn aangemaakt voor dit wonder.

De Pharos van Alexandrië (280 voor Christus)
Dit is een toren die op een klein Griekse eilandje voor Alexandrië werd gebouwd. Ze deed overdag dienst als bescherming en 's nachts als vuurtoren. Deze toren wordt beschouwd als 1 van de 7 klassieke wereldwonderen. Voor zover geweten is dit de eerst gebouwde vuurtoren ooit. De toren heeft duizenden jaren dienst gedaan onder de heerschappij van de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen en de Arabieren.

Tempel van Artemis, Efeze (Turkije) (ca. 550 voor Christus)
Deze tempel was gewijd aan de godin Artemis. de tempel werd terug gevonden in de 19de eeuw nadat ze eeuwen geleden was weggezakt in een moeras. Ze behoort tot de 7 klassieke wereldwonderen. Deze tempel diende om de jacht, de vruchtbaarheid en de maan te vereren.

Machu Picchu, Czuco (ca. 1440)
De Inca's bouwden deze stad bovenop een berg ongeveer 2400 meter hoog. Gelegen in het Andesgebergte, bevat deze stad een fort, een tempel en mooie tuinen. Deze bijna intacte gebouwen tonen aan dat de Inca's vroeger gouden tijden hebben meegemaakt. De Spaanse veroveringen rond 1530 hebben er echter toe geleid dat deze stad geen bewoners meer had. Er zijn 2 scenario's voor dit gebeuren. De eerste verklaring is dat de Spanjaarden de inwoners hebben uitgeroeid. De tweede verklaring lijkt iets vrediger en neemt aan dat de bewoners gewoon mee zijn gemigreerd met de Spaanse veroveraars naar betere en minder geïsoleerde plaatsen.Chan Chan
Een stad in Peru volledig uit modder-stenen gebouwd. Deze stad ligt in de regio La Libertad en was de hoofdstad van het rijk van de Chimú. De gebouwen bestaan uit 9 grote lemen paleizen gebouwd voor de heersers uit die tijd. Chan Chan staat trouwens voor 'Zon'.

Maanpiramide van Teotihuacan (ca. 150 voor Christus)
Ligt in Mexico en is een tempel gewijd aan de maan en de zon. Deze piramide is gebouwd bovenop de overblijfselen van andere gebouwen. Op vandaag zijn er enkel nog ruïnes te bezichtigen. Deze stad zou op zijn hoogtepunt een onderkomen hebben gevormd voor meer dan 200 000 inwoners.

Moskee van Djenné (1834 - 1896)
Dit bouwwerk opgetrokken uit modder-stenen ziet er uit als een groot zandkasteel en is meer dan 100 jaar oud en ligt in Mali. Tal van minaretten sieren dit monolitisch bouwwerk. Dit is tevens het grootste kunstwerk ooit die uit leem is gemaakt. Links van de hoofdingang staat nog een overblijfsel van een ommuurde begraafplaats uit de 13de eeuw.

Bete Ghiorghis kerk (ca. 1200 voor Christus)
Ook wel de Sint-Joriskerk genoemd. Deze ligt in Ethiopië en is uit een stuk rots gehouwen. Koning Lalibela liet metselaars de een groot kruis in de rotsen uitgehouwen. Het wordt soms ook het 8ste wereldwonder genoemd.


Tempel van Java (ca. 750 - 850)
Dit was een Boeddhistische tempel die ook wel eens de Borubodur tempel wordt
genoemd. Ze werd op een grote kunstmatige heuvel gebouwd in India. De tempel ligt niet ver van de Merapi vulkaan, de meest actieve van Indonesië.


Angkor Wat (1113)
Deze Hindische tempels zijn omgeven van een 6 km lange gracht. Ze liggen in de de Cambodjaanse provincie van Siem Reap. Ze zijn 1 van de belangrijkste overblijfselen van het Khmer-rijk, 1 van de rijkste en machtigste beschavingen van Azië rond de 13de eeuw.
Angkor Wat op Google Maps


Chinese Muur (214 voor Christus)
De Chinese Muur, ook wel de Grote Muur of the Great Wall genoemd. Deze werd gebouwd om invallen van Nomaden uit het noorden tegen te gaan.
De muur is 9 meter hoog en bevat meerdere uitkijktorens. De muren zelf zijn in totaal 6400 km lang en bestaan uit gestampte aarden blokken.

Stonehenge (ca. 4000 jaar voor Christus)
Dit is een monument gebouwd uit stenen afkomstig van Wales. Deze plaats werd in de oertijd door de eerste mensen gebruikt als begraafplaats voor hun overledenen. Waarschijnlijk werden hier ook offers gebracht aan tal van Goden die instonden voor de zon, de maan, de regen en het vuur maar ook de vruchtbaarheid van mens en dier.
Stonehenge op Google Maps

Geen opmerkingen:

Een reactie posten