Search through the Arch-I-nfo database:

Faiënce tegels

Faiënce-tegels worden vervaardigd met poreuze kleisoorten met een fijnere structuur zoals kaolien, pijpaarde en veldspaat. Het email wordt er meestal opgespoten, dit is een soort glazuur (verglazing) waar men kleuren kan aan toevoegen. Deze klei is vergelijkbaar met sanitair porselein maar is iets poreuzer en het email van de tegel heeft een lagere smelttemperatuur.

Soorten
verglaasde borden
Gewone faiënce. Gemaakt uit een kleimengsel dat geel tot rood wordt na het bakken. Het email bevat veel tin-oxiden en heeft een ondoorschijnend, witte tint.

Kalkhoudende faiënce. Gemaakt uit pijpaarde dat wit wordt na het bakken. Het email kan zowel doorzichtig als ondoorzichtig zijn. Kalkhoudende faiënce wordt vooral toegepast bij het vervaardigen van eet-borden en vazen.

Veldspaat faiënce. Gemaakt uit fijn kaolien en wordt wit na het bakken. Het email is doorschijnend. Deze faiënce is zeer stevig en heeft tevens een zeer kleine poreusheid.

Kwaliteitskeuze
Uiteraard wordt op iedere tegel of stuk faiënce het merk geplaatst. Maar naast het merk kun je er ook de kwaliteitsklasses op aan treffen. Naast de kwaliteitsklassen waarin ze worden opgedeeld, kunnen ze dan nog eens gesorteerd worden volgens de kleurschakeringen.

1ste keus wordt aangeduid met 2 rode pijltjes die elkaar kruisen. Dit wil zeggen dat er geen fouten aanwezig zijn in afmetingen of het glazuur.

2de keus wordt aangeduid met een blauw vierkant . Dit wil zeggen dat er geringe afwijkingen aanwezig zijn  maar deze nog toelaatbaar zijn (storende fouten zichtbaar vanop 1 tot 3 m afstand).

3de keus wordt aangeduid met een groene 3. Dit wil zeggen dat nog bruikbare tegels afwijkingen bezitten die je of een afstand van 3 meter nog kan zien.

Afmetingen en formaten
De afmetingen van faiënce-tegels verspringt meestal per 5 cm. De kleinste tegels van 2 x 2 cm worden vaak mazaïektegels genoemd. Er wordt bij de aanduiding van de afmetingen al rekening gehouden met de voegen. dit wil dus zeggen dat de voegen ingerekend zijn in de afmetingen. Een faiënce-tegel van 10 x 10 cm zal in werkelijkheid, zonder de voeg, bijvoorbeeld maar 9,5 x 9,5 cm zijn.

Verwante informatie
Kleisoorten en hun eindproduct

Geen opmerkingen:

Een reactie posten