Search through the Arch-I-nfo database:

Betonnen huis klaar in twee maanden

Sinds kort worden er in ons land huizen gebouwd volgens een nieuwe methode. De muren zijn holle
prefabwanden die op de werf met beton worden volgestort. Zo kan je heel wat werkuren uitsparen.

Concrete House uit Olen is het eerste bedrijf in ons land dat huizen volgens het hollewandprincipe bouwt. Het idee komt uit Duitsland. "In de fabriek worden holle wanden gemaakt, op basis van de muurstructuur van je huis. Op de werf worden de buitenmuren en dragende muren volgestort met beton. Er komt dus geen metselwerk aan te pas", vertelt Steven Van Olmen van Concrete House.

Tegen de wanden wordt er 10 cm isolatie aangebracht en daarbovenop komt een afwerkingslaag in siliconenbepleistering, of een gevelsteen. Het resultaat is een huis dat zo sterk is als een bunker. "Net door de stevigheid zijn er weinig dragende muren nodig en kan er binnen openheid gecreëerd worden. Ook de strakke vorm komt tegemoet aan de vereisten van een moderne woning.

Door het werk in de fabriek schiet de bouw op de werf veel sneller op dan normaal. Na twee maanden staat het dak er al op, zitten de ramen en dorpels erin en kan de afwerking beginnen. "ook op dat vlak wordt er tijd uitgespaard. De bakjes voor de verlichting slijpen is overbodig, want die zijn voorzien. Bepleisteren hoeft niet meer, omdat de wanden spiegelglad zijn. En omdat er geen bouwvocht is, kan er meteen geverft worden. Akkoord, om een lijst op te hangen moet er geboord in plaats van genageld worden."

Energiezuinig
Volgens Van Olmen heeft een betonwoning een beperkt energieverbruik. "Door de thermische inertie is het in de zomer aangenaam koel. In de winter werkt beton als een speksteenkachel. De warmte wordt geabsorbeerd, vastgehouden en afgegeven. Met een K-waarde van minder dan 30 en een E-peil lager dan 65 zitten we onder de norm."

De prijs voor het winddicht maken van een betonnen huis is vergelijkbaar met die van een traditioneel en schommelt tussen de 450 en 550 euro per m. Maar zodra de methode meer wordt aangepast, zal die dalen.

"Het hollewandprincipe heef een toekomst omdat er vooraf veel kan worden gedaan. het is steeds moeilijker om vaklui voor te vinden. Die problemen zijn er niet als je huis in de fabriek door machines wordt gemaakt."

Livios article:
Concrete House in Olen is de eerste Belgische particuliere woningbouwer die bouwt volgens het holle wandprincipe. Deze wanden worden op de werf geleverd en ter plaatse volgestort met beton. Voordelen zijn onder meer een korte bouwtijd en een minimum aan dragende binnenmuren.

Sinds 2004 bouwt Concrete House al vrijstaande ééngezins- en meergezinswoningen op basis van een betonstructuur. We bouwden de woningen met een bekistingssysteem, het ging sneller dan de traditionele woningbouw, maar kon toch nog beter. Met het nieuwe principe is een woning regen- en winddicht na twee maanden, legt zaakvoerder Alex Van Olmen uit.

Compact
De productie van vloerplaten en de holle wanden gebeurt in een Duitse fabriek, op de werf worden ze gevuld met beton. Door de stevigheid van de muren moet je maar een minimum aan dragende binnenmuren voorzien en kan je zeer compact bouwen. "De constructie is zo sterk als een bunker. Bovendien is er geen last van bouwvocht, want de platen zijn al gedroogd", stelt technisch en commercieel verantwoordelijke Steven Van Olmen.

Beton
Beton heeft de reputatie een kille bedoening te zijn. Steven Van Olmen weerlegt dit. Beton absorbeert warmte en houdt deze lang vast. Je kan stellen dat beton werkt als een soort accumulatiekachel, want de warmte wordt langzaam vrijgegeven. Door de thermische inertie is het s zomers dan weer lekker koel. Bijgevolg heb je maar weinig energie nodig. Onze woningen hebben een K-waarde van minder dan 30 en een E-peil dat lager is dan 65.

Bepleisteren onnodig
In tegenstelling tot beton dat uit een bekisting komt, zitten er hier geen gaatjes van luchtbellen in. Naden van de bekisting zijn er eveneens niet. "De betonmuren en de plafonds uitgevoerd met gladde breedvloerplaten moet je dus niet bepleisteren, je kan ze meteen beschilderen", aldus Alex. "Een isolatie van minimum 10cm pakt dan weer als het ware de volledige woning in en is perfect luchtdicht. De afwerking gebeurt met een duurzame siliconen bepleistering, andere afwerkingsmaterialen kunnen eventueel ook."

Prijs
De prijs voor een dergelijke woning bedraagt gemiddeld 500 euro/m. "Dit is dezelfde prijs als voor een traditioneel gebouw. In de 500 euro zitten de betonwerken, het dak, het buitenschrijnwerk (in alu), de gevelisolatie en de gevelafwerking (inclusief dorpels en plinten in blauwe hardsteen). Alle wachtbuisjes en contactdozen voor electra zijn al voorzien in de wanden. Bovendien zijn er geen bepleisteringswerken nodig, wat dus ook een enorme besparing inhoudt", verduidelijkt Alex.

Nadelen
Wat de voordelen zijn weten we, maar zijn er ook nadelen? Steven: Het is zo dat je gebonden bent aan een strakke architectuur. Een Spaanse villa of zo zit er niet meteen in. De voorbereiding is heel belangrijk, als je dat al een nadeel zou kunnen noemen. De wanden arriveren op de werf met uitsparingen voor stopcontacten, lichtschakelaars en de ramen. Je moet dus duidelijk vooraf weten wat je wilt, besluit Steven Van Olmen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb een vraag:
Ik zou graag de prijs (+-) willen weten voor alleen een betonnen geraamte... Het soort gebouwtjes die je vaak op militaire oefenterreinen tegenkomt.
Ik zou een antwoord erg waarderen.
MVG

ArchiVision zei

Er zijn tal van ondernemingen die prefab betonelementen maken en monteren. Dit zijn een aantal grote firma's die loodsen en meer in beton uitvoeren: Valcke Prefab Beton, Willy Naessens Twijfel niet om prijzen aan te vragen.

Anoniem zei

Kan ik zo'n woning ook sleutel op de deur laten afwerken?
Mvg

Anoniem zei

zijn er ook dergelijke firma's in Frankrijk of Belgische firma's die bereidt zijn in
Frankrijk te plaatsen ?

mvg

Een reactie posten