Search through the Arch-I-nfo database:

Arduin dorpel uit blauwe hardsteen

Belgische blauwsteen is voor zowel buitenafwerking als binnenafwerking geschikt. Deze steen biedt een
onbeperkte mogelijkheid aan gebruik bijvoorbeeld: dorpels, omlijstingen, vloeren, keukens en ze is zelfs geschikt voor badkamers. Een van de grootste troeven van deze steen is dat het zich op alle mogelijke manieren laat bewerken zoals: polieren, verzoeten, ciseleren, boucharderen,...

Duurzaam
Blauwe steen uit Henegouwen is bestand tegen vorst, sleet en vocht. Bovendien beschermt zijn waterdicht, niet-poreus oppervlak uw muren tegen insijpelend en opspattend water. De Blauwe Steen is dan ook goedgekeurd met een ATG, Technische goedkeuring met homologatie toegekend door het Ministerie van Verkeer en Infrastructuur, in samenwerking met het Wetenschapppelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf.

Blauwe Steen wordt rijker met de tijd. Vuil en vlekken dringen er niet in door, maar blijven op de oppervlakte. Buiten zorgt de regen voor het behoud van zijn edel karakter. Binnen krijgt hij een prachtige blauwachtige schijn. De blauwe hardsteen die vandaag in Wallonië ontgonnen wordt, is een kalksteen uit het Tournaisiaan tijdperk die bijzonder rijk is aan kleine fragmentjes van fossielen, crinoïden genoemd. Deze kleine fossielen vertonen glinsterende facetten op de verse breuken van het gesteente wat aan het glinsterend aspect van graniet herinnerd. Zo kreeg de kalksteen "petit granit" als bijnaam. In de marmerafwerkingen komen de crinoïden licht door tegen een donkere achtergrond.

Ontginningsplaatsen
Niet alleen in Henegouwen (één van de grootste steengroeven uit de wereld) maar ook in de Condrez de Ourthe en de Amblèvevalleien bevinden zich een bekken waar deze steen wordt ontgonnen. Een derde bekken bevindt zich in de vallei van de Bocq.

Eigenschappen en verwerking
De uitstekende technische en esthetische kenmerken van deze steen hebben er sinds lang één van de bekendste bouwmaterialen van de wereld gemaakt. Deze steen biedt goed weerstand tegen de druk (129 N/mm²) en de slijtbaarheid (3,16 mm/1000m) volgens de Amslermethode, NBN B15-223). Blauwe harsteen is bovendien volledig vorstvrij en weinig gevoelig aan de vervuillingfactoren.
De petit granit, en in het algemeen de blauwe stenen, kunnen door verschillende werktuigen bewerkt worden. Tot de gehouwde afwerkingen telt men de gekloofde, de gebikte, de geribde, de gebouchardeerde, de gegroefde, de gegradeerde, de gegroefde, de gefrijnde, de gevlamde afwerkingen en de oude frijnslag. Deze afwerkingen doen de kleur en de aard van het gesteente veranderen wat aan de architect de mogelijkheid biedt om aan zijn realisaties leven te geven. De compactheid van de blauwe steen maakt er een uitstekend marmersteen van die vanaf het simpele grijs schuren tot een blinkend gepolijste afwerking kan bewerkt worden. Deze steen leent zicht tot de meest uiteenlopende toepassingen voor zowel buiten als binnen: gevel- en vloerbekleding, breuksteen, kasseien, plinten, venstertabletten, vloeren voor binnen, werkbladen, alsook alle aanwendingen in de marmerverwerking, steenhouwerij en het beeldhouwwerk. Let op want ondanks de uitstekende kwaliteit van de blauwe steen zijn sommige marmerafwerkingen spijtig genoeg niet geschikt voor buiten.

Bestektekst
Crinoïdekalksteen van grijsblauwe kleur, uit het Boven-Tournaisiaan (Onder-Carboon, Primair) behorende tot de categorie van afzettingsgesteenten. Conform aan het klassement dat rekening houdt met de structuur- en aardbijzonderheden zoals opgesteld in de technische informatienota nr. 156 van het W.T.C.B.

Meer over blauwe hardsteen

Producent (leverancier)
N.V. Carrières du Hainaut
Opperstraat 40
1050 Brussel
Tel.: 067 34 78 00

1 opmerking:

davit hogg zei

I just came from natural stone countertops werkblad.be where they (as also counter tops) selling composiet,keramiek,terrazzo,graniet. It looked like a fashion website how the products are presented. What do you think about that?

Een reactie posten