Search through the Arch-I-nfo database:

Zand-cement bed of argex beton als chape, een vergelijk

Gewone zand-cement chape moet langer drogen dan Argexchape. Dus duurt het langer om op deze laag verder te werken. Dit betekent dat als men Argex chape gebruikt de bouwtijd in het totaal zal verminderen wat ten gunste komt voor de aannemer en de bouwheer. Dit komt omdat het evenwichtsvochtgehalte bij gewone zandcement chape veel hoger ligt.
Argex chape heeft dan nog eens het voordeel dat het thermisch en akoestisch veel beter isoleert. Daarbij komt dat Argex chape veel lichter is.

Eigenschappen
Zandcement chape: 1900 kg/m³, evenwichtsvochtgehalte: 3 à 5 massa % of ± 70 l/m³
Argex chapemix: 800 kg/m³, evenwichtsvochtgehalte: 6 à 8 massa % of ± 60 l/m³

Argex chape is ook lichter om te verwerken. Maar het mooi afwerken van de chape laag in Argex is moeilijker te verwezenlijken om dat deze chape grotere korrels bevat. Gewone zand-cement chape bestaat uit kleinere granulaten en is gemakkelijker en mooier vlak te maken zodat men daar direct tegels op kan lijmen.

Als men ceramische tegels gebruikt als afwerking dan moeten die direct op de chape kunnen gelijmd worden. En u  raad het al deze moet op een zo vlak mogelijke laag chape worden gelijmd. Kiest u dus om ceramische tegels te leggen dan kies je best voor een zand-cement chape die veel vlakker kan afgestreken worden dan een Argex-beton chape. Indien je toch voor Argex-beton chape kiest dan moet er eerst nog een egaliseerlaag op deze chape komen om de ceramische tegels te kunnen verlijmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten