Search through the Arch-I-nfo database:

Aluminiumverf

Aluminiumverf bestaat onder meer uit een verfbindmiddel met daarin als pigment een aluminiumpoeder.

Om een helder, schitterend aluminium-effect te verkrijgen is het noodzakelijk om de verf te bereiden met leafing aluminiumpoeder. Dit poeder bestaat uit zeer kleine vlakke plaatjes, die bij de fabricage worden gepolijst met behulp van een smeermiddel (meestal stearinezuur). Wanneer een verf met leafing aluminiumpoeder in een dunne laag wordt uitgestreken, drijven de aluminiumplaatjes naar het oppervlak, waar zij zich dakpansgewijs of als een slangenhuid rangschikken tot een vrijwel ononderbroken laag, met een hoge metaalglans.

Deze laag is zo goed als ondoordringbaar voor lucht, licht en vocht. Dit verklaart de buitengewoon goede bestendigheid tegen de atmosferische invloeden. Dit is de reden waarom aluminiumverven veelvuldig worden toegepast ter bescherming van grote constructies zoals bruggen, havenwerken, gashouders en tal van ander toepassingen waar moeten worden beschermt tegen de invloeden van de atmosfeer.

Wanneer het bindmiddel van de aluminiumverf niet volledig zuiver is kan het aluminiumpoeder oppervlakkig worden aangetast. Zo kan een doffe, grijze tint van de verf ontstaan. Om dit te vermijden wordt het bindmiddel en het aluminiumpoeder (soms in pastavorm) apart verpakt van de verf.

Verdunningsmiddel
Bij aluminiumverven mag geen terpentijn(olie) toegevoegd worden als verdunningsmiddel. Dit zou de verf een zwarte kleur geven.
Het gebruik van white spirit is wel toegelaten tenzij de fabrikant iets anders voorschrijft als bindmiddel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten