Search through the Arch-I-nfo database:

Asfalt-tegels

Asfalt-tegels zijn vloertegels die bestaan uit asfalt-kalksteen en onder hoge druk samengeperst zijn. Ze worden ook wel eens stampasfalt-tegels genoemd. Ze bestaan hoofdzakelijk uit asfalt bitumen. Hun kleur is donkerbruin tot rood of grijs tot zwart.

Toepassingsgebied
Dit soort tegels wordt vooral toegepast in industriële vloeren. Hierbij wordt meestal een hoge slijtvastheid voorgeschreven.

Verwerking en plaatsing
Asfalt tegels worden meestal op een betonnen vloer gelegd in een mortel gemaakt van portlandcement. Het voegen kan gebeuren met asfalt-poeder.

Afmetingen
lengte x breedte: 25 x 25 cm
dikte: 3 of 5 cm

Voordelen
Zoals eerder al vermeld zijn asfalttegels zeer slijtvast.
Ze kunnen zeer goed tegen tal van schokken.
Ze zijn stroef.
Kunnen goed tegen hoge belastingen.
Ze zijn geluiddempend.
Goed beloopbaar.
De tegel is goed bestand tegen water, zuren, zouten en alkaliën.

Nadelen
De tegels zijn poreus.
De voegen zijn, in tegenstelling tot de tegels, net iets minder goed bestand tegen water, zuren, zouten en alkaliën, zeker als er openingen in de voegen zijn. Zo kunnen tal van vloeistoffen door de voegen vloeien die op hun beurt de ondergrond, meestal een betonvloer, aantasten.
Ze zijn niet bestand tegen benzine, benzol, olie, vetten, ontstopper en organische oplosmiddelen.

Er is echter wel een oplossing om de tegel bestand te maken tegen olie en dit door de tegel te vervaardigen uit teer in plaats van asfalt-bitumen. Het impregneren van de oppervlakte van de asfalt-tegel is ook een manier om de tegel bestand te maken tegen olie.

2 opmerkingen:

Angelique Wels zei

Goedemiddag,
In een Historisch pand in 's-Hertogenbosch hebben wij deze asfalt-tegels liggen. Echter zijn deze door Horeca gebruik erg versleten geraakt. Weet u wellicht wat de beste manier is om deze tegels te verwijderen?
We horen graag of u ons een tip geven kan hieromtrent.
Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Angelique Wels

ArchiVision zei

Uitbreken zal wellicht met een drilboor of met hamer en bijtel moeten gebeuren. Het recycleren ervan mag volgens mij gewoon in een container voor bouwafval. Als je een container huurt vraag je dit best eens aan die firma, meestal weten zij raad met deze dingen. Maar volgens mij zou dit geen probleem mogen geven, gezien asfalt-tegels geen asbest bevatten. Een aannemer vloeren zal u ook verder kunnen helpen bij het uitbreken van de asfalt-vloer.

Een reactie posten