Search through the Arch-I-nfo database:

Badcelstenen

Met badcelstenen of splijtstenen worden badcelwanden geplaatst in badhuizen.

Deze producten worden vervaardigd met fijne witte Silezische klei. Deze bouwelementen hebben een geglazuurde oppervlakte die geen water doorlaat en dus ideaal zijn in vochtige ruimtes zoals badkamers.

Afmetingen
De meest voorkomende afmetingen van badcelstenen zijn:
lengte = 12 cm
hoogte = 5,7 cm
dikte = 7 cm

Hulpstukken
Er zijn tal van hulpstukken voor tal van uitwerkingen van hoeken, zoals afgebogen plinten en ronde eindstenen om de openingen van deuren en ramen te construeren. Voor deursponningen worden er speciale hulpstukken gefabriceerd om scharnieren en sloten aan of in te bevestigen.

Onderaan en bovenaan zijn er gleuven voorzien in de langsrichting van de badcelstenen. Deze worden gevuld met mortel om een goede hechting te verkrijgen van de badcelstenen onderling.

Om meer stevigheid te creƫren, zoals in grote wandoppervlakken, kan er in de groeven bandijzer voorzien worden als wapening van de muren.

Door hun holle vorm en de gleuven boven en onderaan de stenen zijn ze gemakkelijk in de lengte te splijten. Zo kunnen ze ook als tegel en wandbekleding gebruikt worden, door hun geringe dikte.

Badcelstenen kunnen niet gebruikt worden voor dragende muren. Dit wil zeggen dat ze geen druk kunnen opvangen en dus enkel dienen als bekleding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten