Search through the Arch-I-nfo database:

De gekst gevormde gebouwen ter wereld


Treehotel (Harads, Zweden)

Overnachten in een zwevende luxe boomhut.

Hier kun je slapen in rechthoekige kamers, 6 meter boven de grond tussen dennenbomen.

Het design doet denken aan een vogelnestje en kreeg dan ook de naam 'The Bird's Nest'. Een geslaagd ontwerp aan de hand van de architecten en binnenhuisontwerpers: Tham & Videgård architects, Bolle Tham & Martin Videgård.

Het is een concept met een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk. De constructie is dan ook gemaakt uit duurzame materialen zoals hout.

En omdat je dicht bij de Arctische cirkel bent, kun je, met een beetje geluk, er het magische noorderlicht aanschouwen vanuit het vogelnestje.

In dezelfde omgeving zijn nog tal van niet alledaagse 'hotelkamers' met het concept van een kleine ecologische voetafdruk.


Spiegelhuis (Bertem, België)

Het Spiegelhuis is een ontwerp van architect Luc Binst.

De gevels hebben een spiegelend effect. Hiervoor werd er gesmoord en gelakt glas gebruikt. Zo kunnen nieuwsgierige mensen niet naar binnen kijken maar verschieten ze zich een hoedje als ze hun eigen weerspiegeling zien.

Voor afbeeldingen van dit huis kun je terecht op de website van Crepain Binst Architecture.Leeuwenkop (Ransom, Canyon)

Dit roestige stalen gebouw ziet er zeer organisch uit. Het doet denken aan een leeuwenkop, anderen zien er een varken in.

Architect Robert Bruno ontwierp dit huis in 1973 en liet het uitvoeren, zonder dat hij een duidelijke vorm voor ogen had. Zo werd er nog veel veranderd tijdens het bouwproces. Het duurde dan ook 23 jaar om het gebouw volledig af te werken.Kasteelhuis (Gent, België)

Deze eigenaar droomde van een kasteel. In feite is het een middeleeuwse toren met een huis rond gebouwd.

Dit gebouw haalde de website Ugly Belgian Houses, een website waar honderden 'lelijke' Vlaamse huizen worden in beschreven.

Maar laten we eerlijk zijn, de middeleeuwse stijl van de toren en het iets wat moderner tonende huis er rond vloeien toch mooi in elkaar over. De toren van dit huis steekt er, voor mij, met kop en schouders uit.


Futuro Home (Helsinki, Finland)

Dit futuristisch gebouw staat in het Espoo Museum, Helsinki. Het doet denken aan een buitenaardse UFO.

Dit ontwerp is aan de hand van de Finse Architect Matti Suuronen, gebouwd in 1968. Dit gebouw is gemakkelijk en snel te demonteren en terug op te bouwen zonder veel problemen. Aan de Universiteit van Canberra bestaat er een soortgelijkaardig ufo-vormig gebouw die in 2010 werd afgewerkt.


The House in the Clouds (Suffolk, Groot-Brittanië)

In het Engelse dorpje Thorpeness vindt u wel een heel speciaal vakantiehuis met 5 slaapkamers.

Oorspronkelijk was dit een watertoren, die later werd omgevormd tot een vakantiehuis.

Dit idee kwam er omdat iedereen altijd een kamer met mooi uitzicht wilde. Een watertoren omvormen was blijkbaar de enige oplossing, waarbij de kamers hoog genoeg boven de grond uit torenden, om een mooi uitzicht te hebben over het landschap.

Website: www.houseintheclouds.co.uk


Haines Shoe House (Hellam, Pennsylvania)

Dit gebouw werdt ontworpen in opdracht van de schoenen magnaat Mahlon Haines in 1948, een publiciteitsstunt.

Het imperium en de meer dan 40 winkels zijn er inmiddels niet meer. Maar het schoenenhuis is er gelukkig nog wel.

Door de jaren heen zijn er tal van renovaties geweest aan de huis. Er werden vluchtwegen toegevoegd in geval van brand.  Het huis is herschilderd en er werd glas in lood aangebracht met een afbeelding van Mahlon Haines zelf samen met een paar schoenen.


Das Verrueckte Haus (Bispingen, Hamburg)

Dit huis staat volledig op zijn kop.
Zelfs het interieur: van het bad, de kasten, de living tot de kleinste elementen zoals het speelgoed van de kinderen die met schroeven zijn vastgemaakt aan het parket, en dit alles onderste boven.

Het huis is niet bewoonbaar, of je moest Spiderman zijn natuurlijk, maar het kan wel bezocht worden door het gewone publiek. Dit hele gebouw is een soort experiment die nu een museum is geworden.Het grazen huis (Frohnleite, Oostenrijk)

In de Oostenrijkse Alpen staat een huis volledig bedekt met groen kunstgras.

Dit huis is ontworpen door Weichlbauer Ortis Architekten. Het gebouw gaat hierbij volledig op in de omgeving die bestaat uit weiden.

Opmerkelijk zijn de ramen en de betonnen trap die zomaar uit het gebouw springen. Zo gaat het gebouw nog meer op in de omgeving. Het lijkt erop dat de ramen ervoor zorgen dat er enkel omgeving is zodat het gebouw zelf volledig weggecijferd wordt.


Dog Bark Park Inn (Cottonwood, Idaho, US)

Dennis en Frances zijn de trotse eigenaars van dit huis dat deels dient als bed & Breakfast. Dit koppel maakt houten hondjes van bijna alle rassen. En omdat ze dol zijn op hondjes hebben ze hun huis dan ook de vorm van een schattige hond gegeven.

Je kunt er kamers huren met ontbijt. Een buitenkans voor hondenliefhebbers die hun vakantie in Cottonwood willen doorbrengen.Ark van Noa (Odessa, Oekraïne)

Deze eigenaar moet wel heel gelovig zijn om een houten schuur op deze manier te gaan bouwen.

Als de zeespiegel ooit stijgt, dan hoeft hij enkel nog het bijna zwevend gebouw, in de vorm van een boot, los te maken van de grond om rond te dobberen op de oceaan.

Hoe deze schuur blijft zweven is voor mij op zich al een groot wonder. Deze trotse eigenaar zit er blijkbaar niet mee in en blijft maar verder timmeren aan zijn 'Ark van Noa'.


House of Glass (Lake Michigan, US)

Het is niet het eerste glazen huis ooit gebouwd. Maar dit glazen huis heeft wel een speciale functie. Met één druk op de knop kun je namelijk alle glazen gevels transparant maken.

Architect Carlos Santambrogia heeft al meer van dit type gebouwen ontworpen en laten uitvoeren.
Als eigenaar moet je er wel wat voor neertellen.

We hopen dat hij dubbel geïsoleerd glas gebruikt. Want de foto die tijdens de winter is gemaakt ziet er mij toch maar wat koud uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten