Search through the Arch-I-nfo database:

Bandstaalprofielen

Bandstaalprofielen zijn stalen profielen die uit bandstaal zijn vervaardigd en dienen om staal-constructies mee te maken.

Bandstaalprofielen zijn in feite koud gewalste profielen die na het plooien met een vouw- of plooibank een L, U of Z-vorm krijgen.

De plooibanken hebben maar een beperkte lengte die varieert van 3 tot 6 meter. Soms worden er plooibanken van 12 meter gebruikt maar dit is eerder uitzonderlijk. De reden dat we 6 meter of max. 12 meter vermelden is omdat een oplegger of vrachtwagen een maximale lengte heeft van 6 of 12 meter, deze lengtes zijn dan ook een gestandaardiseerde lengte voor het transporteren van stalen profielen. Dus dient bij de verwerking van bandstaal rekening gehouden te worden met de maximum lengtes die kunnen getransporteerd worden en geplooid kunnen worden in de plooibank.

Gewalste bandstaalprofielen daarentegen kunnen in elke lengte binnen redelijke grenzen geleverd worden. Deze worden vervaardigd uit staalplaat afkomstig van een grote rol waar staalplaat werd opgerold. Deze rollen staal, die zo aangekocht en vervoerd worden, kunnen dan met behulp van een machine uitgerold worden waarbij het eerst een mondstuk passeert en zo geleidelijk aan overgaat naar de uiteindelijke vorm die het profiel zal krijgen.

Voor kleine staalconstructies kan het gebruik van bandstaalprofielen economische voordelen opleveren. Maar met het oog op de geringe dikte (1 à 1,5 mm) en de kans op roestvorming is het aangeraden de profielen te verzinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten