Search through the Arch-I-nfo database:

Nopjesplaat en traanplaten

nopjesplaat
Nopjesplaten
Een nopjesplaat is een stalen plaat die aan één zijde van ronde noppen is voorzien is van gaatjes die 1 tot 1,5 mm uitzitten. Deze platen worden veelal gebruikt voor het maken van treden van industriële trappen. De platen hebben als doel dat men slipgevaar voorkomt daar de uitstekende rondjes er voor zorgen dat een zekere houvast hebt aan de traptreden.

De nopjesplaten worden gewalst in diktes van 4,5 tot 24 mm, in lengten van 6 meter en breedtes van 0,8 tot 1,5 m. De nopjes zelf hebben een diameter van 8 mm, op de plaat gemeten. De nopjes zelf liggen telkens ongeveer op 25 mm van elkaar. De ene rij nopjes verspringt met de helft ten opzichte van de rij nopjes erboven of eronder.

traanplaat
Traanplaten
Een ander soort van plaat die vaak gebruikt wordt bij het construeren van trappen zijn traanplaten of geribde platen. Deze platen zorgen ook voor een betere grip van het schoeisel aan de trede. Sommige type traanplaten hebben telkens 5 uitstekende lijntjes die naar het einde toe versmallen naar een punt. Tegenover deze 5 lijntjes staan dan terug 5 lijntjes maar dan haaks op de vorige. Om nog meer grip te verzekeren staan de lijntjes diagonaal op het oppervlak.

Een ander type traanplaat is dan weer voorzien van telkens 1 streepje dat haaks staat op de andere streep. Deze kun je ook terugvinden met telkens 2 streepjes naast elkaar.

Andere mogelijkheden
Er zijn natuurlijk nog tal van mogelijkheden die er voor zorgen dat er antislip kan verzekerd worden bij metalen platen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten