Search through the Arch-I-nfo database:

Vezelspaanderplaten

Het vervaardigen van vezelspaanderplaten (spaanplaten, spaanderplaten) gebeurt op basis van houtafval. Dit houtafval wordt zeer lang in een natte toestand gemalen. Het hout wordt zo lang gemalen tot er een zelfbindende eigenschap van het houtafval gaat ontstaan. Deze zelfbindende eigenschap wordt mede verkregen door slijmachtige stoffen zoals kunstharslijm die als bindmiddel kunnen dienen. Je kunt deze bindmethode nog het best vergelijken met het maken van vetgemalen papier zoals bijvoorbeeld pergamijn (ook wel vetdicht papier genoemd). Nadat het kunsthars is toegevoegd en alles gelijkmatig op een vlakke ondergrond is verdeeld wordt alles onder invloed van warmte samengeperst.

Vezelspaanderplaat is een oplossing dat ligt tussen houtvezelplaten en houtspaanderplaten en is bijna in elke zelfbouwzaak verkrijgbaar in grote rechthoekige vorm en in verschillende diktes.

Eigenschappen
Spaanplaten worden vaak onderverdeeld naargelang de grote van de gebruikte spaanders. Zo heb je OSB (Oriented Strand Board) die bestaan uit grove spaanders en MDF dat bestaat uit zeer fijne spaanders.

Spaanplaten kunnen zeer gemakkelijk beginnen splinteren daar ze dus ook zijn samengesteld uit fijne, kleine stukjes hout.

Meestal zijn de vezels binnenin veel grover dan aan de buitenkant van de plaat die aan beide zijden van de plaat glad zijn. Dit kun je duidelijk zien aan een kopzijde of aan een doorgezaagde zijde van een spaanplaat.

Spaanplaten dienen de E1-norm te hebben in verband met hun formaldehydegehalte (een gasgeur dat bestaat uit een organische verbinding van aldehyden).
Onder invloed van een bepaalde belasting kan een spaanplaat blijvend worden vervormd, ook wel kruip genoemd.

Massadichtheid: +/- 650 kg/m³.

Vochtwerende spaanplaten zijn meestal te herkennen doordat ze licht groen zijn gekleurd.

Brandvertragende spaanplaten zijn dan weer herkenbaar aan hun rode kleur.

Platen kunnen aan de buitenkant ook een afwerking hebben uit hogedruklaminaat.

Indien de platen achteraf nog dienen geverfd te worden dan gebruik je best spaanplaten die voorzien van een lakdraagfolie.

Toepassingsgebieden
Vaak worden spaanplaten gebruikt voor het vervaardigen van meubels zoals kasten en bedden. Maar ook tal van werktafelbladen en bekistingsplaten bestaan uit vezelspaanderplaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten