Software voor bouwondernemingen en hun gratis alternatief

Voor een bouwonderneming is het kiezen van de juiste software van cruciaal belang. Zo hebben we op de dag van vandaag te maken met BIM bestanden, dit is een standaard bestandsindeling dat door tal van software pakketten wordt ondersteunt waardoor er met tal van software aan één project kan worden gewerkt, dit kan al van in het beging bij het eerste ontwerp tot en met de uitvoeringsfase. Meer over BIM kunt u hier lezen. Wij gaan het vooral hebben over de software pakketten waarmee een bouwonderneming kan te maken hebben. Deze pakketten nemen meestal een grote hap uit het jaarlijks IT budget van een onderneming. Maar voor bijna elk bekend software pakket zijn er ook tal van alternatieven die men soms zelfs gratis kan gebruiken.

MS Office voor administratieve zaken en calculatie
Buiten een boekhoud pakket dien je ook Excel bladen en Word documenten te gebruiken.
Open Office en Libre Office zijn gratis alternatieven voor het Office pakket van Microsoft. Je kunt er ongeveer het zelfde mee doen en bovendien zijn ze eenvoudig en snel in gebruik. Je kunt er dus al een heel eind mee weg zonder één cent uit te geven aan een Office pakket.

Bouwsoft dient dan weer voor het uitrekenen van kosten en offertes, het opmaken van bestelbonnen, brieven met uw logo op en een volledige module voor de nacalculatie van alle uw projecten.

AutoCAD voor het uittekenen van gebouwen en constructies
BricsCAD, ZWCAD, NanoCad, DraftSight, AutoCAD Architecture, en AutoCAD LT zijn de alternatieven voor AutoCAD Full. Dit soort software blijft onontbeerlijk voor het uittekenen van bouwplannen in gelijk welk stadium. Voor geavanceerd gebruik waarbij men in 3D dient te tekenen ben je het best af met AutoCAD Full, hiermee kun je gemakkelijk realistische renderings maken van uw project. Er zijn ook AutoCAD alternatieven voor een goedkope prijs en zelfs gratis.


Het programma Sketchup wordt vaak gebruikt om eenvoudige 3D visualisaties uit te werken. De grote troef van dit softwarepakket is de snelheid waarmee een 3D tekening kan gemaakt worden. Ideaal dus voor het uittekenen van het voorontwerp in 3D. Er is zelfs een gratis versie van dit programma. Het programma is al vaak van eigenaar veranderd, zo werd Sketchup opgepikt door Google en is het nu in handen van het software bedrijf Trimble die vooral bouwkundig gerelateerde software ontwikkeld en beheerd.

Tekla voor structurele gebouwen
Het tekenprogramma Tekla is de referentie voor het uittekenen van gebouwen die vooral opgetrokken zijn met staal en prefab-beton. Tekla behandeld alle fases, van het ontwerp en de sterkteberekeningen tot de uitvoeringstekeningen met de las- en stuktekeningen zodat het staal kan verwerkt worden met NC machines om vervolgens alle stukken in een atelier aan elkaar te lassen. Voor iedere fase of type project heeft Tekla wel een aangepast softwarepakket. Een pluspunt voor Tekla is de verregaande ondersteuning voor BIM bestanden en de vele updates met telkens nieuwe functies zoals er al oneindig veel macro's in verwerkt zijn.

Parabuild is een alternatief voor Tekla. Het grote verschil met Tekla is dat Parabuild samen met AutoCAD Full werkt. Noem het gerust een Third-Party pakket. Zo blijf je in de vertrouwde omgeving van AutoCAD werken terwijl je met de meeste nauwkeurigheid een staalconstructie kan uittekenen. Het is natuurlijk niet zo uitgebreid als Tekla maar je komt er al een aardig eind mee weg.

Scia voor de sterkteberekeningen van structurele gebouwen
Net zoals Buildsoft kan Scia sterkteberekeningen van staalstructuren maken en manipuleren. Zo kan de bouwkundige ingenieur heel nauwkeurig de type profielen en koppelingen van het project gaan bepalen door allerlei lasten toe te passen op het draadmodel van de constructie.

Topografische programma's
Moussoft (van Trimble) is zo'n programma waarmee je punten van een gebouw kan uitzetten in het terrein. Je kunt er zelfs 2D en 3D opmetingen van totaal stations mee omzetten naar teken bestanden. Deze software wordt vooral gebruikt door topografen.

Uitwisselen van universele bestanden.
Hier kunnen we gebruik maken van BIM bestanden maar ook DWFX is een bestandsindeling waarbij de klanten en leveranciers het 3D model kunnen bekijken mits het gratis programma van Autodesk is geïnstalleerd.

Verder denken we aan PDF bestanden, deze kunnen zowel tekst als plannen bevatten. Zeer handig voor de klant die niets extra's hoeft te installeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright: byWM