Search through the Arch-I-nfo database:

Top 6 meest gebruikte computer programma's voor Architecten en bouwondernemingen

Hieronder volgen de 6 programma's die het meest gebruikt worden door architecten en bouwondernemingen. De meeste van deze programma's zijn al lang op de markt en hebben een sterke professionele reputatie. Desondanks deze programma's al een tijdje bestaand zijn de meeste er van enkel beschikbaar in het Engels.

1. Office (by Microsoft)
Dit is het meest gekende en het meest gebruikte pakket op kantoor overal ter wereld en dus ook in de kantoren van bijna elke architect of bouwonderneming. Dit pakket bevat dan meestal Word om teksten te schrijven voor het bestek en Excel om berekeningen mee uit te voeren en meetstaten op te maken.

2. AutoCAD (by Autodesk)
Dit is het best gekende tekenprogramma ter wereld en wordt dus ook heel vaak gebruikt door architecten om hun plannen mee te tekeningen zowel in 2D als in 3D. Wist je dat er 2 verschillende versies van AutoCAD bestaan? De LT versie waarmee je enkel in 2D mee kan tekenen en de Full versie die je toelaat om in 2D maar ook in 3D te gaan tekenen en zelfs renderen. De Full versie kost natuurlijk wat meer dan de LT versie. Vanaf heden is er ook een nieuw systeem bedacht van betalen. Zo kun je de software enkel nog maar huren op maandelijkse, jaarlijkse of meer jaarlijkse basis. Dit zou als voordeel moeten bieden dat wanneer je de software maar even nodig hebt zoals bij een stagiair die AutoCAD dient te gebruiken voor enkele maanden je dan ook maar die 2 maanden dient te betalen. Er zijn ook heel wat alternatieve tekenprogramma's die min of meer de zelfde functionaliteiten hebben als AutoCAD.  Meer over deze alternatieve tekenpakketten vindt je op:
AutoCAD alternatieven voor een goedkope prijs en zelfs gratis.

3. Revit (by Autodesk)
Met Revit kun je heel snel in 3D een ontwerp uitwerken tot in de uitvoeringsfase. Het 3D model is zelfs zo dynamisch dat je er vliegensvlug een meetstaat kunt laten uitrollen en uw nacalculatie mee kan opvolgen.

4. ArchiCAD (by Graphisoft)
Dit softwarepakket is speciaal ontworpen voor architecten. Het is een beetje vergelijkbaar met Revit maar komt uit een andere stal.

5. VectorWorks (by Nemetschek)
Het bekendste tekenprogramma onder de MAC-gebruikers. Omdat architectuur toch ook vooral een grafische aangelegenheid is, kiezen veel mensen een Apple computer omdat deze computers simpelweg gemakkelijker overweg kunnen met grafische doeleinden. Zo werd dan ook VectorWorks ontwikkeld als alternatief voor AutoCAD dat bijna voornamelijk op Windows PC's wordt gedraaid. VectorWorks is dan ook het programma voor architecten met een voorliefde voor Apple producten.

6. Tekla (by Trimble)
Tekla is een veelzijdig 3D tekenenpakket dat heel veel wordt gebruikt wanneer er prefab constructies dienen ontworpen te worden. Staal en beton wordt er door tal van macro's gemanipuleerd tot in de kleinste details. Tekla gaat door het hele bouwproces van ontwerp tot uitvoering. Hierbij wordt alles in 3D getekend en gemanipuleerd. Er is altijd een constante link tussen het 3D ontwerp en de 2D plannen. Tekla houdt zelfs alle wijzigingen netjes bij zodat er later geen problemen ontstaan tijdens het productieproces van de materialen. Tekla neemt zelfs het voortouw in de ontwikkeling en uitwisseling van BIM bestanden.

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar de programma's die jullie het meest geschikt vinden om mee te werken als architect of architect-assistent. Deel uw persoonlijke top 5 van computer programma's met ons door deze te posten in de 'comment' sectie onderaan deze website.

Gerelateerde zaken:
Software voor bouwondernemingen en hun gratis alternatief
BIM oplossingen voor de bouwsector

Geen opmerkingen:

Een reactie posten