Search through the Arch-I-nfo database:

Nationale Woningraad

De Nationale Woningraad van Nederland is in 1913 opgericht. Dit is een nationale organisatie voor woningbouwcorporaties. Deze woningbouwcorporaties bouwen grote hoeveelheden huizen die meestal door de mondiale man kan worden gehuurd. Later hebben ook gemeenten en gemeentelijke instellingen, die de woningwetwoningen exploiteren, zich bij deze organisatie aangesloten. Het doel van deze organisatie is het bevorderen en verbeteren van de volkshuisvesting. Zo willen ze een band vormen tussen de leden, en hen raad en voorlichting geven. Deze organisatie is vergelijkbaar met het WTCB uit Belgiƫ. Elke maand heeft de woningraad een bouwkundig blad uit waarin ze voorlichtingen, documentatie en adviezen verstrekt aan de aangesloten leden. Deze raad is altijd ten aanzien van de overheids-regelmentering in zake bouw en exploitatie van de woningwetgeving.

In 1953 waren er 695 corporaties aangesloten bij de Woningraad. Deze hadden samen 277.752 woningen in exploitatie. De laatste jaren zijn het aantal woningcorporaties gedaald. Zo waren er in 2007 nog 455 woningcorporaties, in 2012 waren er dit slechts nog 381, met een blijvende dalende trend. Het aantal woningen in hun bezit blijft wel stijgen, van 2.404.000 in 2007 tot 2.413.000 woningen in 2012.

In het boek 'Werken aan wonen – 75 Jaar Nationale Woningraad' van Drs. B.G.A. Kempen en N. Van Velzen kun je tal van verwezenlijkte projecten bestuderen met de nodige uitleg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten