Search through the Arch-I-nfo database:

Richard Rogers (architect) korte biografie

Daimler Chrysler, Berlijn (Duitsland
Britse Architect Richard George Rogers werd geboren in 1933 in Florence, Italië. In 1938 emigreerde hij met zijn familie naar Groot-Brittanië. Hij ging van 1951 tot 1953 naar de Architectural Association School in Londen en kreeg daar zijn diploma Architectuur. Tijdens de jaren ’61-’62 studeerde hij in Yale aan de universitaire school voor architectuur te New Haven, Connecticut. In ’62 verkreeg hij zijn diploma Master of Architecture. Toen hij terugkwam uit Amerika vormde hij van 1965-1968 Team 4, een architectenbureau met Norman en Wendy Foster en zijn vrouw Su Rogers. Hierna ging Richard Roger in zee met Renzo Piano (van 1971 tot 1977) waarmee hij projecten realiseerde zoals het Centre de Pompidou (ook wel eens het Palais Beaubourg genoemd) in Parijs.

Daimler Chrysler, Berlijn (Duitsland)
De structurele onderdelen, de technische voorzieningen en de ontsluiting van het gebouw zijn aan de buitenzijde aangebracht en in felle kleuren beschilderd.

Deze architectonische kenmerken komen terug in het hoofdkantoor van Lloyd's in Londen (1978–1986), dat bestaat uit verschillende kantoortorens die een zeventig meter hoog atrium omsluiten.

Na deze samenwerking werd Richard Rogers Partnerschip opgericht. Rogers gelooft dat als een organisatie succes wil boeken, open moet staan voor verandering. In de jaren na Lloyd’s ging RRP door een ware evolutie. Ze gingen hun cliëntele basis verbreden. Vroegere successen maakten van RRP een mededinger in grote openbare projecten: het Tokyo Forum, het Europees hof voor de Rechten van de mens in Straatsburg en het nieuwe gerechtshof in Bordeaux bijvoorbeeld.

Op hetzelfde moment, richtte het kantoor zich tot de veranderlijke wereld van de commerciële Architectuur. De kloof tussen commerciële en “goede” architectuur werd kleiner. Rogers vind dat de Britse Architectuur na de oorlog de essentie van de architectuur uit het oog had verloren, niet zozeer dat ze esthetisch tekort kwam maar dat het project zijn impact op mens en omgeving verloor.

Richard Rogers wilt niet geassocieerd worden met High-Tech. Dit om te vermijden in een hokje geplaatst te worden.

High-tech is een poging om de technologische geest van het vroege modernisme opnieuw te doen ontvlammen. Met andere woorden moderne architectuur moet uitdrukking geven aan de technologie van een tijdperk. Het is gebaseerd op het modernisme, maar gebreken zoals bijvoorbeeld tocht en overbelichting zijn er uitgehaald. Naast uiterlijk en stijl, dat enkel telde voor de modernisten, wordt nu ook comfort niet uit het oog verloren.

Zijn latere projecten, zoals de verbouwing van de Billingsgate Fish Market in Londen tot kantoren (1986–1989) en het Europese hof voor de mensenrechten in Strasbourg (Straatsburg, 1989 vv.), hebben een minder agressieve uitstraling dan zijn vroege werk.

In 1999 kwam in de Franse stad Bordeaux zijn robuuste Paleis van Justitie gereed. Grote vlakken kleurloos glas geven het gebouw een democratisch karakter, maar ze vormen slechts één element in een diversiteit aan bouwmaterialen. Het reusachtige, golvende metalen dak, de immense met hout beklede kegelvormige rechtszalen, en met name de geheel in zicht gelaten constructie zijn beeldbepalender.

Rogers ontwierp ook de Millennium Dome in Greenwich, waarbij een koepelvormig dak een oppervlakte van 100 000 m2 overspant.

In deze tekening kan je duidelijk de structuur en eenvoudige vormen
herkennen waarmee Arch. Richard Rogers veel mee werkte
tekening Daimler Chrysler, Berlijn (Duitsland) 


Hier zie je duidelijk de verschillende maar eenvoudige vormen in elkaar overvloeien tot één geheel
tekening Daimler Chrysler, Berlijn (Duitsland)
Schetsmatige weergave van een variante op het ontwerp
tekening Daimler Chrysler, Berlijn (Duitsland)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten