Search through the Arch-I-nfo database:

Aluminium (Alu, Al) eigenschappen, definitie, omschrijving en betekenis


Aluminium (ook wel eens aangeduid met Alu of Al) is in de eerste instantie een metaal die je kan smelten en tot gelijk welke vorm kan gieten of uit een moule trekken. Zo ontstaan er tal van ingewikkelde profielen maar ook platen en strippen zijn vrij in de handel te verkrijgen. Voor veel onderdelen en technische toepassingen wordt een hogere sterkte gevraagd dan zuiver aluminium bezit. De sterkte kan dan ook verhoogt worden door middel van legeren en eventuele warmtebehandelingen. De hoofdlegeringselementen zijn: koper, magnesium, silicium, zink en mangaan. Aluminium kent vele toepassingen vooral in de bouwsector, denk maar aan ramen, deuren, en veranda's.

Volledig recycleerbaar
Aluminium is 100% recycleerbaar zonder kwaliteitsverlies. Aluminium kan onbeperkt worden gerecycleerd en het hersmelten van aluminium vereist weinig energie. Het recyclageproces vereist slechts zo'n 5% van de energie om het aanvankelijke primaire metaal te produceren.
Aluminium heeft een grote intrinsieke waarde en lage gebruikskosten dankzij zijn lange levensduur en het minimum aan onderhoud dat vereist is.

Uiterst roestbestendig en duurzaam
Aluminium genereert op natuurlijke wijze een beschermende oxidecoating en is zeer roestbestendig. Verschillende soorten oppervlaktebehandeling zoals anodiseren, verven of lakken kunnen deze eigenschap nog verbeteren. Aluminium is bijzonder nuttig voor toepassingen waarbij bescherming en conservering vereist zijn.

Aluminium is licht en sterk
Aluminium is een heel licht metaal met een soortelijk gewicht van 2,7 g/cm3 (ongeveer één derde van staal) en kan worden gelegeerd tot dezelfde sterkte als vele bouwstaalsoorten. Het gebruik van aluminium verlaagt bijvoorbeeld het dood gewicht en het energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd het laadvermogen.

Aluminium is een goede geleider van elektriciteit en warmte
Aluminium is een uitstekende warmte- en elektriciteitsgeleider en per gewichtseenheid is het een bijna tweemaal betere geleider dan koper. Hierdoor is aluminium het meest gebruikte materiaal voor grote stroomtransmissieleidingen.
Aluminium heeft ook goede reflecterende eigenschappen. Het is een goede reflector van zichtbaar licht en hitte, waardoor het in combinatie met zijn laag gewicht een ideaal materiaal vormt voor reflectoren in bijvoorbeeld lichtarmaturen of reddingsdekens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten