Search through the Arch-I-nfo database:

Neuten onderaan het schrijnwerk tegen opstijgend vocht

Meer tekeningen
Neuten zijn veelal natuurstenen blokjes, die onder de stijlen van houten constructiewerken worden aangebracht, indien deze op stenen vloeren moeten worden geplaatst. Ook bij kozijnen, die aansluiten op een stenen vloer, moet dit het geval zijn. De neut krijgt meestal de vorm zoals van de stijl die erboven op komt.

De stenen neut beschermt het kopse ondereind van de houten stijl tegen het optrekken van vocht. De neut steekt rondom meestal 1 à 2 mm uit, behalve in de deursponning.

Aan de bovenzijde van de neut brengt men dook-gaten aan, waarin de doken worden in vast-gegoten. De kozijnstijlen worden dan met de kopse onderkant vast geslagen aan de neuten in de voorgeboorde gaten van de neuten.

Tussen de natuurstenen neut en het kopse ondervlak van de houten kozijnstijlen brengt men een stukje stellood of rubber aan.


Opmerkingen tijdens de montage
Bij buitendeurkozijnen ligt zowel het onder- als het bovenvlak van de neut op lagenmaat (stopt aan een horizontale voeg) van het metselwerk. Bij binnendeurkozijnen in tweezijdig gepleisterde muren is dit niet noodzakelijk. Hier wordt de bovenkant iets boven de aansluitende plint gehouden. De onderzijde van de neut kan bij aansluiting op metselwerk met de onderkant van de dorpel gelijk gehouden worden. Het is echter beter om deze onderkant ongeveer 3 cm boven de onderkant van de dorpel te monteren. Bij betonnen vloeren is dit zelfs noodzakelijk.

Het is aangeraden om neuten met grote afmetingen te verankeren in het metselwerk aan de muurzijde.

De deursponning in de neut kan op de hoogte van de bovenkant van de dorpel stoppen.

Bij het machinaal zagen van de deursponning is het echter aangeraden om de sponning tot aan het ondervlak van de neut door te zetten. In dit geval moet een oortje, dat in de sponning past, aangebracht te worden aan de uiteinden van de dorpel.

In Indonesië brengt ment onder de houten kozijnstijlen altijd betonnen neutjes aan, die door middel van een ronde dook (stukje betonstaal) aan de stijlen worden bevestigd. Het storten van deze betonnen neuten gebeurt ter plaatse tijdens het aanmetselen van het kozijn.


Materialen
Neuten kunnen uit veel verschillende materialen bestaan, zo hebben we niet poreuze natuurstenen, kunststoffen zoals terrazzo en sierbeton.

Houten neuten komen voor onder de belegstukken bij schuifraamkozijnen. Zij dienen om het mogelijk te maken dat, bij het verwijderen van de belegstukken, het wisselpennetje aan het boveneinde van het belegstuk vrijgemaakt kan worden door het belegstuk enigszins te laten zakken bij het naar voren halen. De hoogte van de houten neutjes, waarbij de houtdraad verticaal loopt, moet ten minste een halve centimeter langer zijn dan de lengte van het wisselpennetje. Het wisselpennetje wordt doorgaans 2 cm lang genomen, waardoor een minimum neuthoogte van 2,5 cm noodzakelijk is.


Neutstuk
Een neutstuk is een blokje hout, dat als ondersteuning dient onder een houten aftimmering. De vorm is hoofdzakelijk gelijk aan die van de erboven aangebrachte betimmering maar steekt altijd 1 à 2 mm uit. Bij houten vloeren spijkert men deze neutstukjes direct tegen de kozijnstijlen of tegen de in het muurwerk aangebrachte houten klossen.

Bij natuurstenen neuten kunnen eveneens houten neutstukjes worden aangebracht als er aan één zijde een houten vloer aanwezig is. Deze natuurstenen neuten worden dan op de betimmering bevestigd met een doorlopende zwaluwstaart. De hoogte van de neutstukjes is iets meer dan de hoogte van de aanlopende houten plinten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten