Search through the Arch-I-nfo database:

Schokbeton en prefabbetonelementen

Loods opgetrokken uit schokbeton
(bron: Wikipedia)
Schokbeton is gewapende beton, vaak voorgespannen met een grote vastheid en dichtheid verkregen
door een mechanische schokmachine die het verdichten van de beton verbeterd. Dit gebeurt altijd in een overdekt atelier. Zo'n beton wordt ook wel prefabbeton genoemd. Op de werf kan met de dichtheid van de beton verbeteren door een trilnaald te gebruiken. De beton dient net genoeg geschud te worden tot er geen lucht meer in de beton zit en de korrels zo dicht mogelijk aan elkaar hangen. Door een goede dichtheid verkrijg je ook sterkere betonmuren en verbeterd ook de waterdichtheid van de beton. De sterkte van deze betonelementen is ook groter dan wanneer we dezelfde elementen ter plaatse zouden gieten in de zelfde dimensies. De uitvinder van schokbeton was Gerrit Lieve die het procedé voor schokbeton patenteerde en daarna de fabriek met de toepasselijke naam 'NV Schokbeton' oprichtte.

Werkwijze
De aard-vochtige specie wordt laagsgewijs aangebracht in een mal, die op een schoktafel is bevestigd. Deze wordt door middel van keeprollen schokkend op en neer bewogen totdat het water boven komt. Deze werkwijze is wat verouderd daar er nu al hydraulische schoktafels bestaan die niet alleen op en neer gaan maar ook schokkende bewegingen maken in een horizontale richting samen met de op en neer gaande schokken. Direct na het schokken kan de mal verwijderd worden.

Toepassingen
Schokbeton wordt in fabrieken verwerkt tot zoveel mogelijk gestandaardiseerde betonartikelen zoals heipalen, damwanden, betonmuren, opzetters, lateien, vloerliggers, keermuurstukken, I-balk liggers, gewelven, breedplaten, voorgespannen balkvloeren, spanten, kozijnen en heel wat andere elementen voor montagebouw. In de fabrieken van Schokbeton werden ruim 900 montageschuren en 138 luchtwachttorens geproduceerd.

Geschiedenis van de Schokbeton-fabriek
De eerste fabriek die prefabbetonelementen produceerde noemde 'NV Schokbeton'. Deze firma, gelegen in het Nederlandse Zwijndrecht, was tot ver na WOII de grootste Nederlandse producent van mechanisch verdicht beton. De ontwikkelaar van schokbeton, Gerrit Lieve testte het principe van het procedé door met een kruiwagen te experimenten waarbij het wiel had geprepareerd met een touw vol knopen. Terwijl hij met een metselspecie in deze kruiwagen over een plank reed verdichte de specie zich door de schokken. In 1932 vroeg Gerrit een patent aan voor het idee van betonverdichting door schokken en begon dat zelfde jaar nog, samen met M.E. Leeuwrik het bedrijf 'NV Schokbeton' op. In 1947 startte Schokbeton een tweede productiehal op in het Overijsselse Kampen. De oprichters Gerrit Lieve en M.E. Leeuwrik verkochten het patent, inclusief schoktafels, aan meer dan dertig landen in Europa, Amerika, Azië, Afrika en Australië. Vanaf 1962 is de merknaam 'Schokbeton' in handen van 'Schokbeton inc.', een firma gelegen in  Quebec, Canada.

Meer informatie over de firma 'Shokbeton'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten