Search through the Arch-I-nfo database:

Shokbeton en prefabbetonelementen

Shokbeton is gewapende beton, vaak voorgespannen met een grote vastheid en dichtheid verkregen door een mechanische schokmachine die het verdichten van de beton verbeterd. Dit gebeurt altijd in een overdekt atelier. Zo'n beton wordt ook wel prefabbeton genoemd. Op de werf kan met de dichtheid van de beton verbeteren door een trilnaald te gebruiken. De beton dient net genoeg geschud te worden tot er geen lucht meer in de beton zit en de korrels zo dicht mogelijk aan elkaar hangen. Door een goede dichtheid verkrijg je ook sterkere betonmuren en verbeterd ook de waterdichtheid van de beton. De sterkte van deze betonelementen is ook groter dan wanneer we dezelfde elementen ter plaatse zouden gieten in de zelfde dimensies.

Werkwijze
De aard-vochtige specie wordt laagsgewijs aangebracht in een mal, die op een schoktafel is bevestigd. Deze wordt door middel van keeprollen schokkend op en neer bewogen totdat het water boven komt. Deze werkwijze is wat verouderd daar er nu al hydraulische schoktafels bestaan die niet alleen op en neer gaan maar ook schokkende bewegingen maken in een horizontale richting samen met de op en neer gaande schokken. Direct na het schokken kan de mal verwijderd worden.

Toepassingen
Schokbeton wordt in fabrieken verwerkt tot zoveel mogelijk gestandaardiseerde betonartikelen zoals heipalen, damwanden, opzetters, lateien, vloerliggers, keermuurstukken, I-balk liggers, gewelven, breedplaten, voorgespannen balkvloeren, spanten, kozijnen en heel wat andere elementen voor montagebouw.

Shokbeton-fabriek
De eerste fabriek die prefabbetonelementen produceerde noemde 'Shokbeton'. Deze firma was tot ver na WOII de grootste Nederlandse producent van mechanisch verdicht beton en verkocht het patent, inclusief schoktafels, aan meer dan dertig landen in Europa, Amerika, Aziƫ, Afrika en Australiƫ. Meer informatie over de firma 'Shokbeton'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten