Search through the Arch-I-nfo database:

Bauxietsteen

Bauxietstenen vuurvaste basische stenen. Hun lenen ze van de delfstof bauxiet waaruit deze stenen uiteraard ook uit vervaardigd zijn. De stof bauxiet bestaat uit een mengsel van klei en aluminiumhydraat en is vaak verontreinigd met ijzerverbindingen.

Ontginning
Bauxiet vindt men op vele plaatsen. Maar vooral in Suriname zijn er grote hoeveelheden bauxietsteen te vinden. De bauxiet die men in Suriname vindt is vaak erg verontreinigd met alkaliën, titaan, kiezelaard (silica) en nog meer onzuiverheden.

Toepassing
Bauxiet wordt in de eerste plaats gebruikt als grondstof voor aluminiumbereiding en aluminiumcement. En uiteraard ook Bauxietstenen worden met deze stof vervaardigd.

Verwerking en eigenschappen van Bauxietstenen
Bauxietstenen hebben een hoog smeltpunt maar ondanks deze goede eigenschap krimpen deze stenen onder hoge temperaturen, meer dan gewone, uit klei vervaardigde, bakstenen. Deze stenen worden éénmalig in een metalurgische oven gebakken.
Bauxietstenen zijn zeer goed bestand tegen aantasting door basische slakken.
Er zijn ook bauxietstenen voor handen waarbij de grondstoffen gesmolten zijn, zo zijn er de Corhard blokken, die in de glasindustrie worden gebruikt.

Meer over bakstenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten