Search through the Arch-I-nfo database:

Graniet

Graniet is een stollingsgesteente. Het is afkomstig van gestolde lava.
De grootte van de kristallen of mineralen hangt af van de snelheid waarmee de lava afgekoeld wordt.
Hoe sneller deze afgekoeld wordt hoe kleiner de kristallen. Bij het stollen kan het ook gebeuren dat het graniet door opwarming nog eens begint te vervormen zodat er een vlammenstructuur gevormd wordt.

Graniet is vrijwel de hardste natuursteen die in de bouwsector wordt gebruikt.
Dat is ook de reden voor de schitterende glans die men kan bekomen bij het polieren.
Graniet kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden, zoals gevelbekleding, vloeren, trappen, badkamers en de meest gekende als werkblad in de keuken. Maar ook als bouwstenen zoals in Bretange. De Bretonse kusten trouwens zijn gevormd uit graniet en zijn erg verbrokkeld. De kleuren variëren van roze tot grijs.

Graniet is één van de stollingsgesteenten die het meeste silicium bevatten. Het is afkomstig van weinig vloeibare magma's die in de diepte van de aarde geblokkeerd raakten en zijn afgekoeld. Ze zijn vooral samengesteld uit orthoklaas, plagioklaas, kwarts en bioliet. De kleuren van de granietstenen ontstaan door lichte verschillen in de samenstelling van het magma.

Roze graniet is een dieptegesteente dat bestaat uit verschillende mineralen: kwarts, orthoklaas, een roze mineraal dat potassium bevat plagioklaas en biotiet.

3 opmerkingen:

Kris zei

Graniet lijkt interessant, een optie dat ik zelf nog niet bekeken heb. Heb je toevallig goede referenties of meer informatie over graniet als gevelbekleding? Of denk je dat andere natuurstenen beter zouden zijn voor de gevel?

ArchiVision zei

Arduin is zeker ook geschikt als gevelbekleding en ik denk zelfs iets goedkoper dan graniet. Graniet wordt vooral gebruikt als tafelblad of voor het aangerecht van de keuken. Graniet is wel harder en sterker dan arduin.

Voorbeelden genoeg van graniet als gevelbekleding

davit hogg zei

I just came from natural stone countertops werkblad.be where they (as also counter tops) selling composiet,keramiek,terrazzo,graniet. It looked like a fashion website how the products are presented. What do you think about that?

Een reactie posten