Search through the Arch-I-nfo database:

Marmer

Marmer ontstaat uit de metamorfe van kalksteen. De kleur van het marmer varieert naargelang de aard van de mineralen die in het gesteente aanwezig zijn. Onzuivere kalksteen vormt vaak marmers die sterk doortekend zijn met aders. Ze ontstaan uit lagen die rijk zijn aan klei of aan metaaloxides.

In de Pyreneeën bevindt zich een smalle metamorfe zone met een zeldzame marmersoort: het herkristalliseerde bij een hoge temperatuur, heeft een bijzondere samenstelling en bevat weinig voorkomende mineralen.

De marmers uit de Pyreneeën (Audes) werden 100 miljoen jaar geleden geplooid. De witte en de zwarte lagen hebben een verschillende samenstelling.

Het marmer uit Carrara (Italië) is een van de beroemdste marmersoorten, omdat het heel zuiver en stralend wit is.

Het witte Carrarish marmer is niet het enige dat wordt gebruikt. Ook de zwarte, groene, gele, bruine of rode marmers en de marmers met een adertekening zijn fel gegeerd. Sommige grofkorrelige marmers lijken op suiker men spreekt dan ook over een suikerkorrelstructuur.

Marmer wordt in de hele wereld als siersteen gebruikt. In de Alpi Apuani (Italië) werd al 50.000 ton marmer geproduceerd.

Marmer is een omzettingsgesteente.
Dat wil zeggen dat het oorspronkelijk een gesteente was maar dat door omstandigheden (opnieuw gesmolten, chemische vervorming,) zich omgevormd heeft tot een nieuw gesteente.
Dit is ook de reden waarom marmers meestal zo'n mooie vlammen structuur hebben.Marmers zijn veel zachter en poreuzer dan granieten. Deze steen is niet geschikt voor buiten omdat hij poreus is. Voor binnen afwerking kan deze steen voor alles gebruikt worden, behalve keukenbladen. Marmer vertoont vlugger slijtage dan graniet, bij vloerbekleding zal deze vlugger zijn glans verliezen en krassen vertonen. Maar ook voor badkamers is het mooier den graniet. Dit komt door zijn zachte kleuren en vlammen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten