Search through the Arch-I-nfo database:

Metselwerk uit snelbouwstenen

Naast de traditionele baksteen bestaan er ook nog snelbouwstenen (ook wel eens snelbouwers genoemd).
Dit zijn bakstenen van een groot formaat die dienen om de binnenmuren van een gebouw op een zo efficiënt mogelijke wijze te metselen. Daarom zijn ze groter dan traditionele bakstenen. Een nadeel van snelbouwstenen is dat ze niet vorstvrij zijn. Ze dienen dus niet als buitenmetselwerk.

Productie
Het gebruik van snelbouwstenen heeft als doel de kostprijs van het metselwerk te drukken zowel in grondstof gebruik, productieproces als in het verwerken ervan.

De snelbouwsteen is zo geproduceerd dat er een minimum aan klei verloren gaat. Daarom zijn er meestal kleine uitsparingen die over de totale hoogte van de steen zijn voorzien. Dit zorgt voor een kleiner gewicht, een betere thermische weerstand en is gemakkelijker te produceren (drogen, krimpen, bakken). In het midden wordt meestal een groter gat (vingergaten) voorzien zodat de snelbouwsteen gemakkelijker kan vastgenomen worden tijdens het metselen van de muren. Door de grote afmetingen kunnen er meer bakstenen verwerkt worden in één zelfde tijd dan wanneer men een traditionele baksteen zou gebruiken.

Verwerking en muurdiktes
De meeste grote formaten kunnen verwerkt worden zoals traditionele façade stenen, ze kunnen dus in halfsteensverband gemetseld worden.
Ze worden vooral gebruikt voor het binnenspouwblad van de buitenmuren en alle binnenmuren die achteraf kunnen bepleisterd worden.
De afmetingen kunnen nog al verschillen. Zo zijn er verschillende diktes (afmetingen van de strek), lengtes, en hoogtes beschikbaar op de markt.
Bij het metselen met traditionele bakstenen verkrijgt met de vereiste muurdikte door de wijze van stapelen. Zo kan een muur van 20 cm dik bekomen worden door de lengte van de façadesteen in de richting van de dikte te leggen. Hierbij maakt men vaak gebruik van het kruisverband. Wil men een muur van 25 cm metselen dan leg je 1 strek + 1 kop in de richting van de dikte.
Bij snelbouwstenen kunt u de dikte van de muur bekomen door meteen de juiste dikte te kiezen. Zo zijn er snelbouwstenen van 6,5 cm, 9 cm, 14 cm, 19 cm, 24 cm en 29 cm op de markt.

Afwerking
Bij snelbouwstenen ziet men, meestal aan 1 zijde, gelijkmatige verdeelde ribben. Deze geribbelde kant dient naar de binnenkant van het huis geplaatst te worden tijdens het metselen. Deze ribben worden voorzien om een betere hechting met het pleisterwerk te kunnen verwezenlijken. Ze kunnen ook glad verkregen worden als de snelbouwsteen dient als paramentwerk. Dit zijn dan uitzonderlijke stenen die wel tegen vorst kunnen. Let dus op welke snelbouwstenen je aankoopt als de gemetselde muur in aanraking komt met weersinvloeden als regen, vorst en sneeuw.

Afmetingen van snelbouwstenen
TypeLengteBreedteHoogteAantal stenen / m²Aantal stenen / m³
Snelbouwers288 mm138 mm88 mm344 st223 st
Snelbouwers288 mm188 mm88 mm34 st167 st
Snelbouwers288 mm138 mm88 mm34 st334 st
Snelbouwers288 mm188 mm138 mm23 st223 st
Snelbouwers288 mm138 mm138 mm23 st149 st
Snelbouwers288 mm188 mm138 mm23 st112 st
Snelbouwers288 mm88 mm188 mm17 st167 st
Snelbouwers288 mm138 mm188 mm17 st112 st
Snelbouwers280 mm188 mm188 mm17 st84 st

De afmetingen blijven natuurlijk beperkt tot de fabrieksmogelijkheden en de beperkingen van de gebakken klei zelf.

Meer informatie over bakstenen:
Afmetingen en modules van bakstenen gemaakt uit gebakken klei
Metselverbanden baksteen, soorten, modules, berekeningen
Populaire en traditionele benoemingen voor bakstenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten