Search through the Arch-I-nfo database:

Afzelia hout

Afzelia is een houtsoort afkomstig van een West-Afrikaanse loofboom uit de streken van o.a. Gabon en Kameroen. Deze houtsoort wordt veel gebruikt om raamkozijnen en houtconstructies te vervaardigen.

Het is dan ook een product dat zeer vaak naar Europa geëxporteerd wordt. Door dat Afzelia veel goede eigenschappen heeft behoort het tot de duurzaamheidsklasse I. Dit hout is dan ook zeer stabiel voor constructies die dienen voor buiten.

Het is zeer duurzaam, krimpt en trekt weinig en is ongeveer even sterk als eikenhout. De vers gehakte boomstammen zijn lichtbruin van kleur. Wanneer het hout een bepaalde tijd aan daglicht blootgesteld wordt krijgt het geleidelijk een roodbruine kleur.

Afzelia is bekend onder tal van andere namen zoals: Afzelia Doussie, Aligna, Apa, Chanfuta, Doussié, Lingué, Mussacossa en Uvala. In het latijn krijgen hebben ze 4 wetenschappelijke namen: Afzelia Africana, Afzelia Guanzensis, Afzelia Bipidensis en Afzelia Pachyloba.

Zoals de 4 verschillende wetenschappelijke namen aangeven is Afzelia afkomstig van 4 verschillende boomsoorten binnen 1 zelfde familie. Deze boomsoorten zijn familie van de Leguminosae en de Caesalpinaceae.

De groeiplaats en de gezaagde stam bepalen grotendeels welke soort in bepaalde gevallen de beste keuze is.

Het drogen van het hout is noodzakelijk voor het kan verwerkt worden in tal van constructies.

Afzelia is soms verkrijgbaar in lengtes van 10 meter.

Eigenschappen
Het volumegewicht varieert bij een vochtgehalte van 15 procent tussen de 0,75 en de 0,95.
Over het algemeen heeft Afzelia een roodachtig bruine kleur. Het spinthout is geelachtig tot wit, het kernhout is lichtoker tot donkerrood.
De nerven binnenin het hout zijn redelijk grof. De draad is meestal recht maar kan ook gekruist liggen.
De volumieke masse licht tussen de 620 kg/m³ en de 950 kg/m³, gemiddeld genomen heeft Afzelia een volumieke massa van 800 kg/m³.
Afzelia is goed bestand tegen inwerkende zuren, scheikundige producten en termieten.

Verwerking
Dit hout laat zich gemakkelijk verzagen, lijmen, spijkeren, schroeven, drogen. De oppervlakte laat zich gemakkelijk afwerken.

Buitentoepassingen
Zoals eerder al vermeld is Afzelia ideaal om raam en deurkozijnen van te maken. Schrijnwerk in het algemeen dus. Maar ook banken, tuinmeubilair, waterbouwkundige werken, scheepsbouw en beeldhouwwerken worden uit dit hout vervaardigd.

Binnentoepassingen
Binnen in het huis wordt Afzelia gebruikt voor: vloeren, parketten, deuren en lijsten, trappen, sportzalen (gelamelleerde liggers), beeldhouwwerken en meubilair.

Geschiedenis
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Afzelia veelvuldig gebruikt ter vervanging van Eikenhout. Vooral in Groot-Brittanië werden tal van voordeuren vervaardigd met Afzelia.

Kom meer te weten over hout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten