Search through the Arch-I-nfo database:

Barçelona Pavilioen (Arch. Ludwig Mies van de Rohe)

Het pavilioen werd door Mies van de Rohe ontworpen en in 1929 gebouwd op de wereldexpo in Spanje.
Het ontwerp heeft een een klassiek maar toch modern uiterlijk. De bekende uitspraak van Mies van de Rohe 'Less is more' heeft hij letterlijk op het ontwerp toegepast.

Een paar opmerkelijke zaken omtrent het ontwerp
De wanden zijn ofwel volledig massief of volledig in glas.

Het dak lijkt te zweven boven alle andere elementen.

In het ontwerp werden een vijver en een patio opgenomen.

De stabiliteit van liggers en kolommen zijn zodanig vernauwd of verdoken dat je nauwelijks dragende elementen ziet, dit komt het esthetische ten goede. De bedoeling van Mies was een ontwerp te creëren waarbij enkel de nuttige zaken zichtbaar waren. Hierbij dacht hij wel aan de stabiliteit maar dan in die zin dat ze zeker het ontwerp en het nuttige niet in de weg zouden zitten.

Alles is strak en recht, er zijn maar weinig details en aansluitingen te zien.

Aller ruimtes vloeien in elkaar door. De ruimtes lijken eindeloos, en zijn niet van elkaar gescheiden.

De klassieke kenmerken komen duidelijk naar voor
Alles staat op een sokkel.

De kolommen die hij gebruikte zijn 'kruis-kolommen'. Ze bestaan uit op elkaar gelaste I-profielen uit gegalvaniseerd staal. Deze kolommen worden ook wel 'negatieve kolommen' genoemd. Ze zijn zo vernauwd dat ze bijna verdwijnen door de spiegeling. De verticale lijnen verwijzen naar de verticale lijnen van kolommen uit de Griekse oudheid, ze deden dit om de kolommen er smaller te doen uitzien.

Een uit het oog springend meubel die aanwezig was in het paviljoen is de Barçelona-stoel ontworpen door Mies van de Rohe. De stoel doet denken aan een bankje uit de Romeinse tijd.

Gebruikte materialen
Er werd veel marmer gebruikt voor zowel de sokkel en de binnenwanden, een verwijzing naar het klassieke.

Het dak is wit bepleisterd.

De materialen die gebruikt zijn verwijzen ook naar het klassieke. Het marmer op de sokkel en de binnenwanden, en het dak dat wit bepleisterd is om zo een samenwerking te creëren met het marmer. Zelfs de meubels, de Barçelona-stoel, ook ontworpen door Mies van de Rohe, lijkt heel erg op een oud Romeins bankje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten