Puddelijzer

Een puddeloven wordt gebruikt om staal te vervaardigen.
Puddeloven
Puddelijzer is een smeedbaar materiaal (smeedijzer) dat in een puddeloven wordt bereid. Puddelijzer wordt ook wel eens welijzer genoemd. Het puddelproces is uitgevonden door de Londense scheepsbevrachter Henri Cort, die in 1784 hiervoor een octrooi verkreeg.

Werkwijze
Ruwijzer wordt gesmolten in een oven met geringe diepte, waarna er zuurstofhoudende verbrandingsgassen over het bad wordt gestreken. Zo worden nog aanwezige onreinheden, zoals koolstof, zwavel en fosfor, verwijderd door het oxideren. Omdat de gassen over het bad strijken dient het vloeibare ijzer door stangen worden geroerd om telkens ander materiaal tot aan de oppervlakte te brengen. Zo ontstond ook de naam van het ijzer want 'to puddle' is Engels voor 'roeren'.

Door het roeren en het reinigen gaat het smeltpunt omhoog en wordt het ijzer hoe langer hoe taaier om komt ten slotte in een deeg-achtige toestand. Daarna worden de uit de oven komende stukken onder de hamer doorgeweld om de slakken er uit te verdrijven deze procedure noemt men wellen, vandaar ook de naam welijzer. Puddelijzer is nagenoeg geheel verdrongen door het materiaal dat in vloeibare toestand wordt bereid en wordt aangeduid met staal. Zo zijn er verschillende hoogoven systemen om staal te bekomen, zo zijn de voornaamste systemen het Thomas-proces, Siemens-Martin-proces, het electro-proces (Electrostaal).

Gerelateerde informatie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright: byWM